Biskut Samperit samaada Samperit Dahlia
atau Samperit Panjang adalah ‘wajib ada’ apabila menjelang tibanya Hari Raya
Puasa atau Hari Raya Haji bagi keluarga saya. Walau sebanyak mana sekalipun
jenis-jenis biskut yang dibuat oleh arwah emak pada hari tersebut tetapi biskut
Samperit tidak pernah tinggal.
Pada asasnya kedua-dua biskut Samperit
Dahlia atau Samperit Panjang ini, adalah menggunakan bahan-bahan yang agak sama
kecuali yang membezakannya ialah Samperit Dahlia menggunakan tepung jagung
manakala Samperit Panjang menggunakan tepung ubi. Dari segi struktur,Samperit Dahlia diterap berbentuk bunga dan dihias buah
ceri ditengahnya, manakala Samperit Panjang pula ditekan bergerigi bentuknya
dan ditabur gula berwarna di atasnya.
Dari segi rasa , Samperit Dahlia
mahupun Samperit Panjang yang baik dan sempurna buatannya ialah ia relai
apabila dikunyah, terasa lemak-lemak masin dan sederhana manisnya serta cair
dimulut (melt in the mouth).
Walaupun biskut Samperit ini
hanya menggunakan bahan-bahan asas biasa seperti mentega, gula, telur, vanilla
dan tepung, tetapi ia tidaklah semudah yang disangka apabila membuatnya,
tersilap teknik biskut akan menjadi keras dan kering apabila dikunyah.
Dengan kemasukan kuih-kuih moden
seperti London Almond, Chocolate Chip, Biskut Afghan dan lain-lain lagi, biskut
Samperit sudah mula dilupakan orang. Walaupun Samperit boleh didapati sekarang
dipasar pasaraya atau digerai-gerai kuih Raya tetapi rasanya tidak lagi seenak
yang dibuat di rumah. Kebanyakannya rasanya agak hambar, tidak lemak dan kurang
gula serta lebih tepung.
Walaupun emak telah lama
meninggal dunia tetapi saya masih terus menyambung tradisi membuat Biskut
Samperit Dahlia & Samperit Panjang hingga kedua-dua biskut Samperit ini menjadi
‘House Specialities Biscuit’ di dalam perniagaan biskut raya saya.
bila raya memang teringat samperit yg abg buat. Emmmmm.... sedap. bagi resepi n cara buat blh? rasa2 nak cubalah raya ni
ReplyDelete