Saturday 24 March 2012

Pound Cake

Ada empat jenis kek yang selalu dan biasa kita dengar, lihat dan makan ialah kek-kek seperti berikut: -
1. Kek Pound/butter cake yang berasaskan mentega.
2. Kek Span (sponge) berasaskan telur tanpa mentega yang biasa juga dibuat kuih bahulu bagi orang-orang Melayu.
3. Kek Chiffon yang banyak menggunakan putih telur dari merah untuk melembut dan menggebukan kek.
4. Kek Keju yang berasaskan keju krim.


Di antara empat jenis kek ini kek Pound yang paling sesuai dibuat kek Fondant untuk pertunangan atau perkahwinan kerana struktur dan teksturnya yang 'kuat' dan padat untuk menanggung segala beban berat salutan gula fondant dan hiasan yang di atasnya.
Kek Pound ini adalah induk ataupun ibu daripada kek-kek mentega yang lain. Pound kek juga dikenali di Perancis sebagai Quatres-Quarts dipercayai berasal dari England berabad-abad lama yang lalu. Dari situ ia berkembang ke negara-negara Eropah yang lain.Tidak hairanlah kek pound ini mudah didapati di kebanyakan kafeteria-kafeteria di Eropah dengan versi-versi tersendiri. Antara versi-versi tersebut adalah Kek Pound Buah-buahan, Kek Pound Victoria Sandwich, Kek Pound Marble, Kek Genoese, Kek Madeira, Kek Walnut dan lain-lain lagi.


Secara tradisi nisbah timbangan berat bahan-bahan membuat kek ini di antara satu sama lain adalah sama. Contohnya :- 250 gm mentega, 250gm gula kastor, 250gm telur tanpa kulit, 250gm tepung gandum ditambah dengan sedikit baking powder dan perisa-perisa yang dipilih.
Jika dibandingkan kek Pound dahulu dan sekarang terdapat banyak perbezaan dari segi rasanya kerana bahan-bahan yang bermutu tinggi seperti tepung yang telah diproses dan ditambah dengan zat-zat vitamin dan galian serta penggunaan mesin pembancuh/'mixer' berteknologi tinggi yang membolehkan pembuatan menjadi lebih cepat dan canggih.
Disertakan gambar kek Pound buah-buahan (light fruit cake) untuk tatapan anda.




No comments:

Post a Comment