Sunday 25 March 2012

Kek Hantaran & Perkahwinan

Seni membuat kek pertunangan ataupun perkahwinan bagi saya walaupun ia suatu pekerjaan yang memenatkan, meletihkan dan remeh-temeh tetapi ia amat menarik. Pekerjaan dan masa yang diperlukan untuk membuat kek ini agak panjang kalau dibandingkan dengan membuat kek-kek biasa. Selain dari membancuh dan membakar kek hingga masak, segala kerja-kerja yang lain seperti menyalut kek dengan gula fondant, menghias tepi-tepi dan 'badan'kek juga menyusun bunga-bunga gula yang telah digubah tidak menggunakan mesin tetapi dengan tangan (handmade)satu persatu dari A hingga Z.
Bunga-bunga gula (gum paste) atau bentuk-bentuk animasi dibuat terlebih dahulu seminggu atau lebih bergantung pada saiz kek.Jika ukuran kek kecil, maka sikit la hiasannya dan jika saiznya besar maka banyak la hiasannya, tetapi ada masanya kadang kala cara ini tidak boleh digunapakai kerana ada pelanggan menempah kek yang bersaiz kecil tetapi meminta hiasan yang banyak.
Masa membuat bunga-bunga gula ini, memakan masa yang panjang jadi ia memerlukan kesabaran, ketelitian dan kepekaan. Orang-orang yang betul-betul berminat sahaja (passion) yang akan dapat menghasilkan kerja-kerja tangan yang cantik, menarik dan memuaskan. Jadi tidak hairanlah, jikalau harga kek fondant ini agak tinggi dan berbeza harganya dari kek-kek jenis-jenis butter cream atau salutan coklat.
Cantik dan sedap mata memandang sahaja tidak memadai jikalau rasanya tidak seiring dengan rupanya. Jadi kami juga membuat kek-kek yang sesuai untuk tujuan ini seperti kek pound buah-buahan berat (heavy fruit cake) mahupun ringan (light fruit cake) kek coklat, mocha dan oren. Anda hanya memilih ape yang sesuai untuk anda dan kami juga tidak lupa membantu dan menasihati anda untuk memilih apa-apa jenis kek yang sesuai mengikut kesesuaian waktu dan masa.

No comments:

Post a Comment